• Geschiedenis

  Een verjaardag met gevolgen
  Het is begin 1964 en Jan van de Veen uit Voorthuizen zit op een verjaardag van een familielid uit Zwartebroek. Het gesprek komt op korfbal, want Zwartebroek heeft wel een korfbalvereniging (V.D.Z.) en Voorthuizen heeft dit niet. Het gesprek loopt uit op wat onderlinge strijd, Zwartebroek heeft iets wat Voorthuizen niet heeft. Voorthuizenaar Jan kan dit natuurlijk niet op zich laten zitten.

  Op zoek naar hulp
  Jan weet dat korfbal voor jongens en meisjes is, maar daar houdt zijn kennis ook op. Hij is jeugdouderling in de Gereformeerde kerk in Voorthuizen en lid van de Gereformeerde Jeugdcentrale Voorthuizen. In deze functie heeft te maken met jongens en meisjes en zo groeit het idee om werk te maken van een korfbalvereniging in Voorthuizen. Jan neemt contact op Aart den Besten (voorzitter van de Jeugdcentrale). Samen zijn ze het erover eens dat Voorthuizen een korfbalvereniging moet krijgen en er wordt contact opgenomen met de Christelijke Korfbalbond (CKB).

  Comite van oprichting
  Aart den Besten is leraar aan de christelijke ULO in Voorthuizen. Hier wordt het idee van een korfbalvereniging besproken en zo wordt Anton Hendriksen enthousiast. De combinatie van deze personen heeft in Voorthuizen het voordeel dat van de Veen en den Besten gereformeerd zijn en Hendriksen hervormd; een goede uitgangspositie voor interkerkelijke samenwerking.

  Organisatorisch zijn ze het alle 3 capabele mensen, maar geen van allen heeft verstand van korfbal. Gelukkig is daar Jan de Wit, hij komt uit Utrecht en heeft gekorfbald. Hij is bereid het technische gedeelte van het korfbal voor zijn rekening te nemen. Ook Klazien Bos (toen nog Klazien van de Kemp) wordt vanuit de jeugd ingeschakeld en wordt de eerste secretaresse. Zo is het comité van oprichting van korfbalvereniging Spirit compleet.

  Terrein en materiaal
  Het comité van oprichting is er, maar er kan nog niet worden gekorfbald. Er zijn spelers, een veld en materiaal nodig. De standaards en palen worden gemaakt bij Van Elten door Jan de Wit en Van Willigenburg uit Zwartebroek (lid van korfbalvereniging V.D.Z.) Linten en de bal worden geleend van de korfbalvereniging uit Zwartebroek. De heer van de Akker, hoofd van de Van den Berghschool, stelt het veld achter de school beschikbaar. Nadeel is dat de tuin van mode-magazijn Drenth doorloopt tot achter de school en telkens beland de bal in de tuin. Ook de afmeting is een probleem, een veld moet de afmetingen hebben van 90×40 meter, het veld achter de school is maar 60×40 meter. Toch wordt het eerste jaar op dit veld gespeeld.

  Daadwerkelijke oprichting
  De oprichtingsvergadering van Spirit wordt op 5 juni 1964 gehouden in het gebouw Pro Rege in het bijzijn van afgevaardigden van de CKB. De kleur van het tenue wordt voorlopig vastgesteld op een wit shirt en witte broek of rok. Spirit gaat van start als naamloze korfbalvereniging Voorthuizen.

  Ontwikkeling
  Na een jaar verhuist de korfbalvereniging naar de Noordersingel. Inmiddels heeft de vereniging de naam Spirit gekregen en is het tenue aangepast naar een blauw shirt en witte broek of rok. Jan van de Veen is diverse zaterdagen druk met het bouwen van een kleedlokaal van multiplexplaten, de bouw stond onder leiding van Henk Hofland. Hij bekent later “Er kwam een definitief bestuur en als enthousiast voetballer heb ik daarna nooit meer een korfbalwedstrijd bekeken”.